Foraje puturi apa Foraje puturi apa Foraje puturi apa

Sfaturi pentru explorarea si intretinerea unui put

Home »    Informatii utile »

Informatii utile


Daca doresti sa ai parte de un put functional iar alimentarea apei sa ruleze aproximativ 5 decenii fara probleme iti recomandam sa exploatezi si sa intretii forajul frecvent.

Este recomandat sa verifici anual putul. Trebuie sa te asiguri ca instalatia de alimentare va minimaliza numarul de cicluri pornire/oprire al hidrofonului sau pompa submersibila. Pomparea apei intr-o perioada cat mai lunga de timp trebuie sa fie cat mai multa, indata ce ai preluat forajul de la executant. Foloseste un furtun de refulare la pompa submersibila cu diametrul corespunzator debitului. Pompa este indicat sa aiba diametrul foarte apropiat de cel al tubulaturii.

Posibile cauze care produc daune ce necesita interventie de urgenta pot fi descoperite la analizele fizico-chimice sau bacteriologice care pot avea schimbari iar apa sa nu mai fie pura. Mai poate fi din cauza cresterii sau scaderii cu >10cm al nivelurilor dinamice sau statice.

Depunerea stratului de nisip pe filter va inchide stratul acvifer sau uzura pompei care va trebui schimbata. Mai poate aparea o bresa la inelul de cimentare al forajului.

In cazul in care apar defectiunile enuntate mai sus, iti recomandam sa angajezi un specialist care se va ocupa de probleme.

Pentru pomparea cu apa la foraj debitul maxim poate fi aflat din fisa forajului. Pomparea apei se face treptat pe o perioada lunga de timp pentru ca acviferul curge in pamant. Trebuie stiut ca in foraj chiar si atunci cand e oprita pompa, apa este transportata. Iar latimea filtrelor ale forajului este recomandat sa fie de 0,7 mm.

Debitul maxim masurat de executant si cel calculat de tine iti ofera informatii despre desnisiparea cu aer dar se mai poate face si pe baza masuratorilor de la punerea in productie cu submersibile care determina debitul maxim al forajului.

Diametrul pompei si al furtunului de refulare este recomandat de catre producatorii de pompe sa fie montat in foraje cu diametrul cat mai apropiat de cel al pompei, deoarece apa va avea viteza de circulatie in jurul pompei si al motorului mare. Acestea trebuie racite corespunzator.

Marimea pompelor nu poate fi modificata pentru fiecare debit. Diametrul furtunului de refulare este ideal sa fie de Ø 25 mm pentru 1 l/s.

Pentru verificarea anuala a forajului e necesar sa faci analize fizico-chimice si bacteriologice, luand doua probe de apa de la pompa pentru a te asigura ca apa este curata si pura. Analizele pot fi facute si mai repede nu doar anual, asta in cazul in care consideri ca e necesar.

Masoara nivelul dinamic si static al forajului, mai exact atunci cand apa sta iar pompa este oprita si atunci cand ea este oprita si functioneaza la debit maxim.

Realizeaza anual statistici ce le vei compara cu anii precedenti.

Minimalizeaza numarului de cicluri al pompei, ciclurile de pornire/oprire va determina garantia pompei forajului, nu orele de functionare al pompei. Oprirea pompei va determina decantarea unei cantitati mici de particule in decantor, iar cand acesta se umple, filtrele se vor infunda, asadar forajul nu va mai avea apa. Numarul ciclurilor zilnice este ideal sa fie de 3-4 ori.

Inapoi

Ultimele Noutati

Pompe Pedrollo - Mga Tools
MGA TOOLS Srl ?i-a început activitatea în anul 2015, pornind de la ideea de a oferi clien?ilor o gam? variat? de scule, unelte si utilaje toate în ace...
Foraje puturi: Importanta chimiei apei
Foraje puturi: Importanta chimiei apei Pentru realizarea unui foraj de alimentare cu apa, sunt de o mare importanta proprietatile fizice si chi...
© Copyright 2023 Profor Hidrostil Srl

Galerie foto


1
1
2
Hidrostil

Abonare Newsletter

Introduceti adresa de email in casuta de mai jos: